Valikko Sulje

Tunnelmapaloja Kokemäenjokivarren luonnosta

Kokemäenjokilaaksossa on monia valtakunnallisesti arvokkaita luontokohteita, kuten Puurijärven ja Isonsuon kansallispuisto Huittisten ja Kokemäen kaupunkien alueilla sekä Kokemäenjoen suistoalue Porissa. Muita mielenkiintoisia kohteita ovat esimerkiksi Paratiisin lehtoalue Harjavallassa, Arantilankoski ja Ruskilankoski Nakkilassa ja Ulvilassa sekä Porin kansalliseen kaupunkipuistoon sisältyvä luotojen alue. Luonnonsuojelullisen merkityksen ohella alueet ovat tärkeitä virkistys- ja luontomatkailukohteita Kokemäenjoen varrella.

Liikkuessani luonnossa kuljen rauhallisesti eteenpäin, pysähtelen ja keskityn katselemaan ja kuuntelemaan mitä ympärilläni tapahtuu. Maisemanäkymien ohella havainnoin ympäristön ääniä. Samalla minulla on tapana kirjoittaa havaintojani ylös päiväkirjanomaisesti, koska näin voin myöhemmin palata kyseisten hetkien tunnelmiin. Erityisesti pidän luonnonäänistä ja niiden rauhoittavasta vaikutuksesta. Usein jaan näitä havaintojani valokuvan kera myös sosiaalisessa mediassa.

Ohessa muutama poiminta Kokemäenjoen varrelta eri vuodenaikoina. Toivon, että nämä muistiinpanot omalta osaltaan innostavat lukijaa havainnoimaan jokivarren ääniä ja tunnelmia eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Tätä kirjoittaessani lähenee otollinen aika lähteä Puurijärven ja Isonsuon kansallispuistoon suuntautuvalle syksyiselle iltaretkelle katsomaan ja kuuntelemaan, kun tuhannet kurjet saapuvat yöpymään Puurijärvelle.

Puurijärven ja Isonsuon kansallispuisto Huittisissa ja Kokemäellä

Kurkien kokoontumisajat klo 20 – 21.30. Luonto väkevästi läsnä, kun kurjet kokoontuvat yöpymään Puurijävi-Isonsuon kansallispuistoon. Mieleni sopukoihin sykähdyttävästi vaikuttava äänimaisema. Huikeaa katseltavaa. (Mutilahti 16.9.2017)

Ensimmäiset lumihaivenet näyttäytyivät hetken aikaa, päivä hämärtyy Puurijärvellä, Kärjenkallion tornilla. Laulujoutsenten lähes tauotonta joikhaamista, useita pareja vielä paikalla. Sinisorsien narinaa, varis raakkuu ja koira haukkuu. Ohikiitävän junan humina ja käpytikan naputus, tiaisia – hömö-, kuusi- ja töyhtötiaisia, nautakarjan ammuntaa. Lähestyvä hämärä, raskaan näköiset pilvet vyöryvät torni editse. Tämä on Puurijärven marraskuuta. (Kärjenkallion lintutorni 21.11.2015)

Välillä merta edempänä ”kalassa”. Puurijärvellä, Kärjenkallion tornilla oli lähes keväinen tunnelma, kun ”räystäät tippuivat”, laulujoutsenten ääni täytti äänimaiseman, oli tyyntä ja luonnonrauhaa. Kanahaukka Ahvenuksen sillalla, käpytikka ja kuusitiainen tornista valokuvattuna. Kuvanottohetkellä kaukoputkesta näkyi merikotka jäällä. Ja korppi päästeli useaan otteeseen ”klong”-ääntä. Retkeily kannattaa harmaallakin säällä. (Kärjenkallion lintutorni 16.12.2017)

Kokemäenjoen suistoalue ja Porin kansallinen kaupunkipuisto

Aamukonsertti aitiopaikalla, aurinko paistaa, tyyntä ja ilma täynnä lintujen ääniä. Vilkasta liikehdintää taivaalla. On kevät. Aamukahvit Teemuluodon lintutornissa, Kokemäenjoen suistossa. (Teemuluodon lintutorni 8.4.2018)

Teemuluodon lehto, kevään laululinnut äänessä ja kultarintakin oli jo saapunut. Rauhallisesti astelen kohti lintutornia, ympäristön ääniä kuunnellen, kevään tuntua aistien ja tornista avautuvaa näkymää Kokemäenjoen suistoon katsellen; ruovikkoa lakoontuneena talven jäljiltä, vesi hohtaa sinisenä, tuuli suhisee tornin rakenteissa ja satakielen kastanjetit soivat, vastarannan 12 tuulivoimalaa pyörivät tuulen tahdissa ja punajalkaviklo huutelee liuku-liuku -ääntään, taivaanvuohen kitkutusta, suokukkoja ja ruskosuohaukka saalistaa ruovikon yllä. (Teemuluodon lehto 10.5.2018)

Kesäisen lämmin kevätilta. Kokemäenjoen suiston rehevät lehdot, lintujen laulu ja taustalla kuhankeittäjän huilumaiset äänet. Tämä keväinen iltahetki tallentui mieleni sopukoihin, konsertti parhaasta päästä.

Yksi hienoimpia luontokokemuksiani oli vihdoinkin kuulla ja nähdä kuhankeittäjä Porissa. Huilumaisen laulun ja muutaman rääkäisyn lisäksi kuhankeittäjä suoritti edessämme lentonäytöksen, kun se hätyytti aggressiivisesti naurulokkia. (Kivinin lehtoalue 21.5.2018)

Kävin konsertissa, satakielten laulu soi hallitsevana, kun ne viheltelivät ja rätisivät, pikkutikka vilahti puiden lomassa ja kimitti muutaman kerran. Tervapääskyt kirskuivat korkealla taivalla, paikkana tällä kertaa Polsanluoto Kirjurinluodossa, Kokemäenjoen rannalla. Vastapäätä kerrostaloalue – kaupungin sydämessä siis – kaikille avoin konserttisali Porin kansallisessa kaupunkipuistossa. (Polsanluoto 16.6.2017)

 

Anne Savola, ympäristöasiantuntija, Satakuntaliitto

Instagram: @luontoilija
Twitter: @a_savola

Kuva: Puurijärvelle yöpymään saapuvia kurkia kuvattuna Kärjenkallion lintutornista. Kuvaaja: Anne Savola

Muuta aiheesta