Valikko Sulje

Korona koettelee, kestävät elintavat eivät odota

Elämä on ollut jo kuukausien ajan kuin harhaa. Pandemia koettelee globaalisti ja lokaalisti. Monet yhteiskunnan toiminnot ovat pysähtyneet ja ihmisiä piinavat huolet omasta terveydestä ja taloudesta. Jos jotain hyvää koronasta on aiheutunut, niin se, että moni meistä on ymmärtänyt mikä aidosti on merkityksellistä ja mikä ei. Korona on myös vaikuttanut hiilidioksidipäästöihin rajusti, koska käytännössä kaikki liikkuminen on minimoitu. Yle uutisoi 18.4.2020 ”Koronan ilmastovaikutuksista hurja arvio: Vähentää päästöjä enemmän kuin toinen maailmansota, mutta sekään ei riitä pysäyttämään ilmastonmuutosta”.

Koronan jälkeen

Mutta mitä tapahtuu, kun korona väistyy? Maailman ekologinen kestävyys on äärimmillään ja jotain olisi tehtävä jo juuri nyt. Agenda 2030 -ohjelmassa on lukuisia kestävän kehityksen tavoitteita, joilla kaikilla on määritelty omat alatavoitteensa. Valtiot toisensa perään valmistelevat ohjelmia, lainsäädäntöä ja toimenpiteitä, joilla ilmastomuutosta voitaisiin jarruttaa. Useat kunnat ovat Suomessakin laatineet ilmastotiekarttoja ja työ niiden eteen jatkuu. Pirkanmaalla on kunnia toimia HINKU-maakuntana ja olla edelläkävijöiden joukossa ilmastotyössä.

Suurten tekojen rinnalle pieniä tekoja

On hienoa, että Suomessa ja maailmalla pyritään tekemään suuria, rakenteellisia muutoksia. Ne eivät kuitenkaan yksin riitä, sillä merkittävä osa ihmisten ilmastovaikutuksista muodostuu suoraan tai välillisesti arkipäiväisistä valinnoista. Siksi tarvitaan myös pieniä, henkilökohtaisia tekoja, joista muodostuu yhdessä suuri merkitys. On yleinen fakta, että kun omista lupauksistaan puhuu ääneen, niin niihin on helpompi sitoutua. Uskon, että tämä on yksi kantava ajatus www.sitoumus2050.fi -sivustolla.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on ollut vuonna 2019 10300kg co2e/hö/vuosi ja 2030 vuoden tavoitteena on 3000 kg co2e/hlö/vuosi. Keskiverto co2/kg vähenemä vuodesta 2015 on ollut 34 %. Hiilidioksidia vähennetty 5560517 co2-ekvivalenttikiloa. 509 hlö valitsee lähiruokaa. 484 hlö korjaa hyvät tuotteet ja 350 hlö osallistuu vegaanihaasteeseen. Nämä vastaavat 25 kuljetuskonttia hiiltä.
Kuvankaappaus Sitoumus 2050 -verkkosivuilta.

Oma sitoumukseni

Nyt onkin hyvä aika tehdä oma sitoumuksensa, sillä kestävän kehityksen viikkoa vietetään vuosittain ja tänä vuonna ajankohtana on 30.5. – 5.6.2020. Teemaviikon innoittamana päätin itsekin tutkailla eri sitoumuksia ja loin sivustolla oman henkilökohtaisen sitoumukseni. Oma henkilökohtainen tavoitteeni kuuluu: ”Sitoudun ajattelemaan ympäristöystävällisemmin ja elämään kestävien elämäntapojen mukaisesti. Lupaan liikkua enemmän jalan ja pyörällä. Lupaan edistää urallani kestävän kehityksen tavoitteita.”

Virve Rinnolan henkilökohtainen hiilijalanjäljen vähennystavoite näkyy kuvassa. Se on 9,6 % pienempi kuin nykyinen.
Virve Rinnolan henkilökohtainen hiilijalanjäljen vähennystavoite. Kuva: Sitoumus 2050 -sivusto.

Haasteen avulla pienentämään hiilijalanjälkeä

Huomioitavaa on, että sitoumuksen voi tehdä myös erilaiset organisaatiot. Haastankin nyt kaikki tutkimaan omaa hiilijalanjälkeään ja pohtimaan miten sitä voisi pienentää. Sitoumus 2050 -sivusto tarjoaa loistavia mahdollisuuksia seurata omia ilmastotekoja ja sivusto kertoo myös mihin kaikkiin Agenda 2030:n tavoitteisiin oma sitoumus liittyy.

Korona tulee väistymään jonain päivänä, ja kun niin tapahtuu, on myös jatkettava kestävien elämäntapojen edistämistä ja noudattamista. Maailman ekologinen, taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys tarvitsee niin suuria kuin pieniäkin tekoja.

Lisätietoa:

Ulkoministeriö, Agenda 2030 – kestävän kehityksen tavoitteet

HINKU-verkosto

Lähteet: Ylen verkkouutiset. Vähentää päästöjä enemmän kuin toinen maailmansota, mutta sekään ei riitä pysäyttämään ilmastonmuutosta. Saatavissa: https://yle.fi/uutiset/3-11308211. Viitattu: 28.5.2020.

Virve Rinnola (kirjoittaja) istuu kuvassa vesistön äärellä koiransa kanssa.

Virve Rinnola

Projektiasiantuntija

Pirkanmaan ELY-keskus

Muuta aiheesta