Moni meistä lähtee luontoon hakemaan rauhaa ja hiljaisuutta, mutta varsinkin kauniilla säällä suositut luontokohteet täyttyvät ulkoilijoista. Ehkä tekisi mieli poiketa ruuhkaiselta, merkatulta polulta syrjäisempään metsään. Vastuullinen ulkoilija pitäytyy kuitenkin polulla. Luonnonsuojelualueiden ensisijainen tavoite on suojella luontoa. Niinkin pieneltä tuntuva kulutus, kuin ihmisen askeleet aiheuttavat pitkällä aikavälillä maaperänkulumista, joka voi tuhota alueella suojeltavia lajeja tai niiden elinympäristöä. Esimerkiksi pehmeään maahan sateen jälkeen tai kosteikkoon pienenkin seurueen jäljet saattavat jäädä näkyviin pitkäksi aikaa. Kalliolta sammaleet ja jäkälät kuluvat ja irtoavat jalan alla herkästi pois. Paljastuneella kalliolla kestää pitkään peittyä takaisin kasvillisuudella.

Joskus suojeltava luonto ja ekosysteemit ovat hyvin pieniä, eikä varovainenkaan kulkija pysty olemaan aiheuttamatta vahinkoa. Äärimmäisessä tapauksessa erityisesti suojeltavaa aluetta saatetaan joutua vielä näkyvämmin rajaamaan, jotta ulkoilija osaa varoa uhanalaista lajistoa. Alla kuva eräästä Suomen kansallispuistosta, jossa Metsähallitus on joutunut rajaamaan uhanalaisen lajin esiintymän keltaisella nauhalla. Nauha ei ole kovin esteettinen näky, mutta toivottavasti saa retkeilijät pysymään oikealla reitillä.

Alkukesästä on lisäksi hyvä muistaa lintujen pesimisaika. Luonnonsuojelualueella kuuluu keväällä moniääninen lintukuoro ja alkukesästä poikasten kuoriuduttua kimeä piipitys. Muistathan, että Suomessa on myös useita maassa pesiviä lintulajeja, jotka voivat häiriintyä ihmisen liikuskelusta pesän lähellä. Toisinaan alkukesästä luonnossa saattaa tavata myös paikallaan olevaan pieneen jäniksen tai kauriin. Pienen poikasen ainoa itsepuolustuskeino on olla mahdollisimman huomaamaton siihen asti, että emo palaa sitä ruokkimaan. Ethän siis lähesty tai koske villieläintä.

Merkityn polun tärkein tehtävä on ohjata ihmisten kulkuväyliä yhtenäiseksi suojeltavalla alueella. Kun pysyt merkityllä polulla, polun ulkopuolella oleva luonto pysyy kunnossa, uhanalaiset lajit saavat elää turvassa ja häiritset metsän muita asukkaita vähemmän. Kokemäenjoen vesistöalueellakin on paljon upeaa luontoa ja virkistysreittejä. Sinua lähimmät luontopolut ja ulkoilureitit löytyvät kätevästi esimerkiksi osoitteista www.retkipaikka.fi tai www.luontoon.fi . Nautitaan yhdessä kauniista luonnostamme kestävästi.
Kirjoittanut: Mirva Nurminen, Ympäristösuunnittelija-opiskelija, Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK
Kuvat: Mirva Nurminen