Valikko Sulje

Pelaa mobiilisti ravinteet kiertoon ja äänestä omaa suosikkiasi

Haluamme haastaa kaikki mukaan pelaamaan, oppimaan ravinteista ja pitämään hauskaa!
Mahdollisuus oppia ravinteiden kierrosta hauskalla tavalla:

  1. Pelaa Opi ravinteista! -mobiilipelejä 30.4. alkaen
  2. Äänestä omaa suosikkia 30.4.-3.5.
  3. Osallistu Pelimessut webinaariin 4.5. klo 12-13.30
    Tampereen ammattikorkeakoulun ensimmäisen vuoden tietojenkäsittelyn opiskelijat ovat tehneet
    Opi ravinteista! -mobiilipelejä. Näitä pelejä pääsee pelaamaan 30.4. alkaen ja parhaan pelin yleisöäänestys
    on käynnissä 30.4.-3.5. Voittajapeli julkaistaan Pelimessut webinaarissa 4.5.
    Pelaa Opi ravinteista! -mobiilipelejä 30.4. alkaen
  • Pelejä pääsee lataamaan Google Play Storesta 30.4. alkaen.
  • Pelit linkkeineen, yleisöäänestyksen ohjeet sekä webinaarilinkki löytyvät osoitteesta:
    https://19tiko.projects.tamk.fi/
Kuvassa näkyy Opi ravinteista! -mobiilipelien logoja.
Opi ravinteista! -mobiilipelien logokokoelma.

Osallistu Pelimessut-webinaariin 4.5.

Pelimessut-webinaarissa 4.5.2020 klo 12-13.30 keskustellaan mobiilipeleistä; niiden tekemisestä ja
pelien aiheena olevasta ravinteiden kierrätyksestä. Ohjelmassa on myös lyhyitä puheenvuoroja ravinteiden
kierrätyksestä, pelialan ammattilaisilta ja mobiilipelejä kehittäneiltä opiskelijoilta. Lopuksi palkitaan
arvosteluraadin, asiakkaan sekä yleisön suosikkipelit. Tervetuloa osallistumaan
https://19tiko.projects.tamk.fi/!

ORAS -hanke taustalla

Ravinteiden kierrätystä voi opettaa ja oppia monin tavoin. Tampereen ammattikorkeakoulun tietojenkäsittelyn koulutus ja Opi ravinteista! (ORAS) -hanke käynnistivät tammikuussa yhteistyöprojektin, jossa noin 80 ammattikorkeakoulun opiskelijaa ryhtyivät suunnittelemaan ja tuottamaan mobiilipelejä ravinteiden kierrätyksestä. Pelit sopivat mainiosti opetukseen ja oppimiseen.

Mobiilipeleillä herätetään kiinnostusta ravinteiden kiertoa kohtaan

Projektissa syntyi 18 mobiilipeliä kolmeen kategoriaan. Nämä kategoriat ovat alkutuotanto (maatila), kulutus (ruoka, ruokahävikki) ja jäte (jätevesi, kuivakäymälä, biojäte). Pelien keskiössä on ravinteiden kierrätys sekä myönteinen ja positiivinen suhtautuminen ravinnekiertoon. Pelien tavoitteena on tehdä ravinteet ja ravinnekierto näkyväksi, koska ylimääräiset ravinteet kuormittavat vesistöjä. Peleillä tavoitellaan myös innostuksen ja kiinnostuksen syntymistä ravinteita kohtaan.

Kuvituskuva kierrättämisestä
Kuvituskuva. Kuva: Pixabay

Katsaus uusiin mobiilipeleihin

Tässä muutama esimerkki peleistä, joita opiskelijat ovat tehneet:

Just Digging on peli, joka vie pelaajan madon rooliin ja opettaa, miten maaperän ravinteikkuus vaikuttaa kasvien elinvoimaan ja koko maapallon hyvinvointiin.

Project Baltic -pelin vaatimattomana tavoitteena on pelastaa Itämeri. Tämä tehdään päivittämällä maatiloja ympäristöystävällisiksi. Samalla opitaan ravinteista ihan vahingossa.

Farm Knight on tasohyppelypeli, jonka tarkoituksena on opettaa ravinteiden kierrätystä ja viljelyn kolmea päävaihetta: kylvöä, kasvua ja sadonkorjuuta. Pelaaja toimii pelissä pienen paikallisen tilan omistajana, jonka tavoitteena on kasvattaa uusi sato.

Grocery Dash -pelin teemana on ruokahävikin vähentäminen. Pelaajan tulee väistellä erilaisten vaarojen lisäksi myös ostoksia, joita ei tämän ostolistalta löydy.

King’s Feast -pelissä vuosia jatkunut ruokahävikin laiminlyönti on saastuttanut valtakunnan joen. Valtakunta on riippuvainen joesta juomavetensä takia. Pelaajan tavoitteena on välttää ruokahävikin kasaantumista, hyödyntää ruokahävikkiä ja näin edistää joen parantumista.

Kuvassa näkyy kuvankaappaus Ahti Sewer Warriot -mobiilipelistä.
Kuvakaappaus Ahti Sewer Warrior -mobiilipelistä.

Ahti Sewer Warrior -pelin aikana pelaaja saa arvokasta tietoa jätevedestä ja ravinnekierrosta. Pelissä pelaaja pääsee ohjastamaan Ahtia, veden jumalaa, epäpuhtauksien aiheuttamien haastavien olosuhteiden keskelle. Ahdin komentaja, Hauki-eversti, antaa Ahdille tehtäviä. Pelin aikana pelaajan pitää tuhota epäpuhtauksia erilaisissa ympäristöissä, kuten viemärissä ja järvessä.

Gas Ch4os -pelissä pelaaja pyörittää maatilaa ja tavoitteena on kehittää farmi täysin omavaraiseksi. Pelaajalla on paljon tehtävää ja päivät ovat lyhyitä, joten pelaajan on tarkoin valittava, mihin aikansa käyttää.

Biorunnerissa pelaaja juoksee ja kerää biojätteet roskien joukosta. Alati nopeutuvassa pelissä tavoitteena on kerätä mahdollisimman paljon biojätteitä.

Peleihin voi tutustua tarkemmin peliportaalissa osoitteessa https://19tiko.projects.tamk.fi/. Jokaisesta pelistä on tehty lyhyt esittelyvideo. Peliportaalissa ovat myös pelien latauslinkit Google Play -kauppaan.

ORAS -hankkeen tavoitteet

Opi ravinteista! (ORAS) -hanke tekee ravinteita ja niiden kierrätystä tutuksi niin opiskelijoille kuin suurelle yleisölle. Hankkeessa tuotetaan erilaisia aiheesta kertovia materiaaleja yhteistyössä hanketta toteuttavien ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa. Tuotokset kootaan yhteen avoimeksi ORAS ABC -sivustoksi, jota voi hyödyntää opettaja, opiskelijat ja kaikki ravinteista kiinnostuneet. Opi ravinteista! -hanke on Hämeen ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulun, Suomen ympäristöopisto SYKLIn ja Tampereen ammattikorkeakoulu yhteinen ponnistus. Rahoittajana on ympäristöministeriön ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskeva ohjelma.  

Kirjoittajat: Eija Raimovaara, Hämeen ammattikorkeakoulu, ja Eija Syrjämäki, Tampereen ammattikorkeakoulu, Opi ravinteista! (ORAS) -hankkeen projektipäälliköt

Lisätietoja:

ORAS -hanke, Hämeen ammattikorkekoulu

ORAS -hanke, Suomen ympäristöopisto

ORAS -hanke, Tampereen ammattikorkeakoulu

Muuta aiheesta