Valikko Sulje

Lähiluonto virkistää etätyöläistä

Koronaepidemia on ajanut valtaosan suomalaisista tietotyöläisistä sekä koululaisista neljän seinän sisään etätyöpisteiden ääreen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL muistuttaa taukojen pitämisen tärkeydestä myös etätöissä. Onneksi lähiluonto on aina auki, ja luonnossa voi liikkua silloinkin, kun monet muut ajanvietteet ovat poissuljettuja.

Luonnonvarakeskuksen mukaan luonnossa oleskelu ja liikkuminen lisäävät ihmisen hyvinvointia ja terveyttä esimerkiksi alhaisemman verenpaineen ja tasaisemman sykkeen kautta. Luonto auttaa palautumaan stressistä, mikä on nyt koronahuolen aikaan erityisen tärkeää. Jo lyhytkin happihyppely etätyöpäivän lomassa, vaikkapa lounastunnilla tai heti töiden jälkeen, virkistää kehoa ja mieltä sekä auttaa keskittymään töihin, vaikka kotona keskittyminen on varmasti itse kullakin välillä koetuksella.

Puron solina, muuttoliittujen paluu ja muut lähiluonnon piristäjät

Valtaosa suomalaisista voi nauttia luonnosta aivan oman kotinsa lähellä. Koska kaikenlaiset ihmisjoukot, kotimaan matkat sekä monet muut menot ovat tällä hetkellä pannassa, meitä kotona pitävä koronaepidemia antaa loistavan mahdollisuuden lähiretkeilyyn ja omaan lähiluontoon tutustumiseen. Juuri nyt on oiva ajankohta havainnoida kevään merkkejä. Käväise vaikka lähijärven rannalla kuuntelemassa, miten auringon lämmittämä jää laulaa kevätlaulujaan, tai ala jo etsiskellä ensimmäisiä leskenlehtiä aurinkoisilta eteläpenkoilta. Tänä vuonna ei voi kevättulvista juuri puhua, kiitos olemattomien keväthankien, mutta monien purojen läheisyydessä kuuluu silti iloinen solina ja pulputus. Monet kevään muuttolinnut ovat jo palanneet Suomeen, muun muassa kansallislintumme laulujoutsen. Monien järvien avovesipaikoilta voikin nyt bongata komean lintupariskunnan.

Lähiretkeily etäkoululaisen mahdollisuutena

Lähiretkeily ja kevään etenemisen seuranta tarjoaa myös monelle etäkoululaiselle oivan mahdollisuuden monipuoliseen ilmiöoppimiseen. Yhdellä ainoalla retkellä kun voi vaikkapa harjoitella suunnistamista ja kartanlukua, laskea erilaisia linnunlauluja, seurata jään sulamista virtapaikoilla ja tunnistaa puulajeja metsässä. Jälkikäteen retken voi vielä palauttaa uudestaan mieleen vaikka kirjoittamalla retkikertomuksen tai piirtämällä retkestä kuvan.

Luonnossa liikuttava turvallisesti

Muistathan, että myös luonnossa liikkuessa on nyt syytä pitää parin metrin turvaväli muihin ihmisiin, ja yskiä ja aivastaa kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaa kainaloa kohti. Metsähallituksen ohjeistuksen mukaan retkeilyä ja luonnossa liikkumista voi edelleen harrastaa, mutta kaikkein ruuhkaisimpia reittejä tulee välttää. Ajantasaiset ohjeet retkeilyyn poikkeusaikana löydät Metsähallituksen luontoon.fi-palvelusta. Ethän myöskään jätä itsestäsi jälkiä – minkä jaksat mennessäsi viedä, jaksat myös tullessasi tuoda.

Kuvassa kirjoittaja ja hänen koiransa Ruu. Kuva: Salla Taskinen
Kirjoittaja sekä aina innokas retkiseuralainen, shetlanninlammaskoira Ruu. Kuva: Salla Taskinen

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan – tai puistoa pidemmälle retkeilemään.

Aurinkoista kevättä ja virkistäviä hetkiä lähiluonnossa!

Salla Taskinen

Vesienhoidon asiantuntija

Pirkanmaan ely-keskus

Muuta aiheesta