Vuosituhansien ajan ihminen on sopeuttanut toimintansa Kokemäenjoen vesistön tarjoamiin mahdollisuuksiin ja vastuksiin. Lukuisat kulttuurihistorian ja luonnonolosuhteiden kerrostumat kertovat meille vesistön äärellä asuneiden ihmisten vaikutuksesta alueeseen ja sen maisemaan.
Arantilan sillan vihkiäiset Nakkilassa vuonna 1938. Kuva: Satakunnan Kuva. Satakunnan Museon kokoelmat.
Jos meillä olisi helppotoiminen esillepano vesistön kulttuurihistoriallisista arvoista ja rikkaasta luonnosta, niin se tarjoaisi mahdollisuuden monenlaiselle hyötykäytölle vaikkapa opetuksessa ja matkailussa. Esimerkiksi Porin seudun kuntien ympäristötoimet ovat vuosien saatossa toteuttaneet tietoverkkoon esityksiä Kokemäenjoen luonnosta, kalastuksesta, teollisuudesta ja asutuksesta. Myös Satakuntaliitto, Satakunnan museo, ELY-keskus ja maakunnan muutkin toimijat ovat omalta osaltaan luoneet tämmöistä tietoa. Vesistötiedolta puuttuu kuitenkin selkeä yhteinen käyttöliittymä.
Kokemäenjoen vesistöalueen vesivisio 2050 on kokonaisvaltainen suunnittelua ohjaava tavoitepaperi vesivarojen käytön, vesienhoidon ja kalatalouden tulevaisuudesta. Yksi tavoite vesivision hengessä voisi olla laaja-alainen, tietoverkon kautta helposti käytettävä ja kohtuullisen hyvin päivittyvä tietokanta, joka koordinoidusti tarjoaa kansalaisille luonto- ja kulttuuritietoa Kokemäenjoen vesistöstä. Suuri määrä tätä tietoa on jo valmiiksi tietoverkossa, se pitäisi koota yhteen visuaalisesti houkuttelevaan käyttöliittymään. Järjestelmä palvelisi eri sidosryhmien hyötykäyttöä ja osaltaan se auttaisi vesistöalueen eri käyttömuotojen välistä keskustelua. Mielestäni tämä hanke olisi oivallinen yhteinen ponnistus Kokemäenjoen vesistöalueen kuntien ja maakuntien ympäristö- ja kulttuurialan toimijoille.
Esimerkiksi seuraavista linkeistä löytyy tietoa Kokemäenjoen alajuoksulta: www.kokemaenjoki.fi/ (Kokemäenjoen kalastusasioista kertova sivu)
www.kokemaenjokiopas.fi/ (Kokemäenjoen virtuaaliopas)
www.nakkilankosket.fi/
www.ymparisto.fi/Satavesi (Satavesi-ohjelman sivu)
Lammaistenlahden kulttuurimaisema Museoviraston sivulla
Kari Ylikoski
Kirjoittaja on työskennellyt vuodesta 1989 lähtien Nakkilan kunnan ympäristöviranhaltijana. Vuodesta 2008 lähtien kirjoittaja on toiminut maakunnan Satavesi-vesistöohjelman Kokemäenjoen vesistöalueryhmän puheenjohtajana. Kokemäenjoella on Nakkilassa erityinen merkitys, koska kunnassa ei ole muuta vesistöä kuin tämä kunnan keskustan läpi kulkeva joki.