Valikko Sulje

Kokemäenjoen suistossa sydän

“Taidat käydä täällä usein?”, kysyi mieshenkilö Kirjurinluotoon vievän sillan pielessä.

Oikeassahan hän oli. Oli kesä tai talvi, syksy tai kevät, Kirjurinluoto on Porissa minun paikkani. Se on lähellä, vihreä, raikas ja aurinkoinen. Toisinaan taas sumuinen, rauhallinen ja tunnelmaltaan mietteliään odottava. Siellä voin laittaa tossua toisen eteen, istua joen penkalla tai maata puistonurmella kirsikkapuiden alla. Siellä ikuistan hetkiä kameralla, luonnon pieniä ihmeitä, lasten riemua, elämänkulkua. Siellä näen auringon nousevan ja laskevan. Huomaan veden laineilevan, heijastavan, virtaavan. Siellä tuomen tuoksu kantautuu nenääni, aurinko suotautuu kirkkaanvihreiden koivunlatvusten läpi silmiini. Siellä pakkasen huurtamat puunoksat kirkastavat talvipäivän tunnelmani. Siellä havainnoin kanssakulkijoita, ilahdun alueen moninaisuudesta ja vilkkaasta käytöstä.

Kirjurinluoto on tärkeä osa Porin kansallista kaupunkipuistoa. Kansalliset kaupunkipuistot ovat maankäyttö- ja rakennuslaissa määriteltyjä kansallisesti merkittäviä viher- ja kulttuuriympäristöjen muodostamia laajoja ja eheitä kokonaisuuksia. Porin kansallinen kaupunkipuisto on perustettu vuonna 2002. Kokemäenjoki ja sen suisto ovat kaupunkipuiston ja koko kaupungin sydän.

“Kokemäenjoen vesitietä pitkin asutus, kulttuuri ja uudet virtaukset ovat vuosituhansien saatossa levinneet rannikolta sisämaahan. Jokisuiston monet juovat ja luodot leimaavat aluetta. Porin keskustassa joen pohjoisrannalla kohoavat monumentaaliset teollisuusrakennukset ja etelärannalla porvariston hulppeat kivikorttelit. Ne kertovat teollistumisen ja kaupan kasvusta sekä 1800-luvun arkkitehtuurista. Luodoista, Kirjurinluoto tunnetuimpana, on tullut kaupunkilaisten ja matkailijoiden vapaa-ajanviettoalueita. Suurten festivaalien lisäksi sinne kokoonnutaan viihtymään ja harrastamaan vuoden ympäri. Erityisesti lintuharrastajille suistoalue tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön. Jokisuiston luontoon saa lähituntuman veneen tai kanootin kyydistä”, kuvailee maisema-arkkitehti Anne Rihtniemi-Rauh Porin kansallisen kaupunkipuiston roolia kaupunkipuistojen verkostossa.

Taivaanrannassa hehkuva auringonnousu kutsui minut tänäänkin Kirjurinluotoon vievälle sillalle. Maisema Raumansillan kupeessa on joka päivä samanlainen, mutta erilainen. Eilen vaaleanpunainen, tänään persikkainen, huomisesta en vielä tiedä.

“Kiitos, niin käyn. Saan täältä virtaa työpäivään. Nähdään taas!”, vastasin Kirjurissa koululaisille liikuntatuntia pitämässä olleelle miesopettajalle.

Heli Nukki
Porin kansallisen kaupunkipuiston projektipäällikkö

Kuva: Porin kansallinen kaupunkipuisto, kuvaaja: Heli Nukki

Muuta aiheesta