Valikko Sulje

Koijärviliikkeen synnystä 40 vuotta

Näkymä1 Koijärven lintutornista 4.7.2018
 Näkymä Koijärven lintutornista ainoalle avovesialueelle 4.7.2018  (kuva: Jouni Riihimäki)

Huhtikuun 21. päivänä tulee kuluneeksi tasan 40 vuotta siitä, kun luonnonsuojelijat kerääntyivät Koijärvelle vastustamaan silloin Suomen arvokkaimpiin lintujärviin kuuluvan järven kuivatusta. Samalla tultiin lausuneeksi ns. Koijärviliikkeen syntysanat.

Olin nuorena miehenä mukana vastustamassa järven kuivatusta. Muistan vieläkin, kuinka vastapuolen isännät tuntuivat pelottavilta varsinkin, kun heistä jollain oli nähty käsiase! Monet Koijärviliikkeen johtohahmot olivat myöhemmin mukana perustamassa Vihreää liittoa. Osittain tapahtumien seurauksena Suomeen perustettiin 1983 ympäristöhallinto.

Koijärvi rauhoitettiin vuonna 1992 ja liitettiin Natura 2000-verkostoon ja valtakunnalliseen lintuvesien suojeluohjelmaan.

Omalta osaltani ympyrä on tietyllä tavalla sulkeutunut. Hämeen ympäristökeskuksen virkamiehenä asensimme järven laskuojaan vedenkorkeuden seuranta-automaatin. Nyt toimin vesitalousasiantuntijana Hämeen ELY-keskuksessa ja edelleen tehtäviini kuuluu mm. Koijärven vedenkorkeuden seuranta. Järvellä on tullut käytyä virkatehtävissä säännöllisesti 1-2 kk:n välein.

Olen harrastanut lintuja koko ikäni ja on ollut ikävä seurata järven umpeenkasvua ja siitä seurannutta lintulajiston voimakasta taantumista. Selailin vanhoja havaintovihkojani ja löysin merkinnän Koijärveltä. Olin ollut paikalla ystäväni Pertti Rassin kanssa, josta myöhemmin tuli Ympäristöministeriön ympäristöneuvos. Pertti teki pitkän päivätyön Suomen uhanalaisten lajien suojelun parissa ja on julkaissut useita asiaa koskevia teoksia.

Vanhassa havaintovihossani lukee:

20.6.1979 Fo Koijärvi (00.00-6.00): +2 – +12C, 0/8, tyyni. Luhtahuitti 18 Ä (=18 yksilöä soidinäänteli), ruoko kerttunen 152 Ä (= 152 yksilöä soidinäänteli), kurki 4ad+1pull (=4 aikuista lintua ja yksi poikanen), nuolihaukka 1.

Näkymä2 Koijärven lintutornista 4.7.2018
Näkymä Koijärven lintutornista etelään 4.7.2018  (kuva: Jouni Riihimäki)

Koijärvi on erittäin pahasti umpeenkasvanut ja samalla sen linnustoarvo on köyhtynyt. Koijärveltä on tehty useita linnustoselvityksiä ja ilman niitäkin kokenut lintuharrastaja näkee, kuinka järven tilanne on huonontunut.

Tänä vuonna Hämeen ELY-keskuksen toimesta ollaan päivittämässä Koijärven hoito- ja käyttösuunnitelma. Ihan toisen kustannusluokan hanke on sitten Koijärven kunnostussuunnitelman laadinta ja varsinkin sen toteutus!

Kirjoittaja: Jouni Riimimäki, Hämeen ELY-keskus

Muuta aiheesta