Valikko Sulje

Järviluontokeskus – elämyksiä, tietoa ja vastuullista vesistä nauttimista

Tampereelle on parin vuoden ajan valmisteltu laajalla yhteistyöpohjalla Järviluontokeskuksen perustamista. Ensisijaisena sijaintivaihtoehtona on Mustalahden ranta-alue ja keskuksen linkittäminen uudistuvan Särkänniemen alueen muun tarjonnan yhteyteen. Alusta lähtien johtavana päämääränä on ollut tarjota yhteinen ja ympärivuotinen paikka järvistä nauttimiseen. Keskukseen on kaavailtu järvi- ja avantokylpylää, monipuolista aktiviteettitoimintaa ja välinevuokrausta, tapahtumia, yhteistä tekemistä sekä tietysti luontotietoa ja elämyksiin perustuvaa oppimista. Ensisijaisena tavoitteena on palvella tamperelaisia ja Pirkanmaata sekä matkailijoita. Toteutuessaan Järviluontokeskuksella on edellytykset toimia myös koko Suomen järvimatkailun ja vesiluonnon näyteikkunana.

Järvet ovat yhteinen kansallisaarteemme. Järvistä ja vesiluonnosta huolehtiminen ja niiden hyödyntäminen vastuullisesti on Järviluontokeskuksen koko idean kantava voima. Tekemisen, kokemisen ja viihtymisen kautta suhde luontoon ja järviin vahvistuu. Tätä kautta syntyy arvostus ja motivaatio pitää huolta tästä aarteestamme. Toivottavasti Järviluontokeskuksella on keskeinen rooli myös Kokemäenjoen vesistöalueen vesivision edistäjänä ja toteuttajana kohti vuotta 2050 edettäessä.

Digitalisaatio muuttaa maailmaa kovaa vauhtia, ilmastonmuutoksesta ja muista kestävää tulevaisuutta vaarantavista ympäristöuhkista puhumattakaan. Tulevaisuuden ennustaminen ja visioiminen 30 vuoden päähän on ehkäpä vaikeampaa kuin koskaan. Järviluontokeskus-projektin visiossa keskeisenä tukijalkana on kuitenkin näkemys, että luonto on korvaamaton, luonnollisesti elämämme edellytysten turvaajana mutta myös virkistymisen, hyvinvoinnin ja matkailupalvelujen pohjana ja vetovoimana. Näitä ei virtuaalisesti voi korvata. Edelleen tarvitaan myös kiinteitä tukikohtia, vierailu- ja lähtöpaikkoja, josta portit luontoon ja järville aukeavat.

Järviluontokeskuksen perustaminen on vielä monen askeleen takana. Merkittävä harppaus eteenpäin on kuitenkin Maa- ja metsätalousministeriön sinisen biotalouden kärkiohjelmasta saatu projektirahoitus keskuksen palvelumallin suunnitteluun ja valtakunnallisen yhteistyön käynnistämiseen. Projekti toteutetaan yhteistyössä Järviluontokeskuksen valmistelussa alusta lähtien mukana olleen Kokemäenjoen vesistön vesiensuojeluyhdistys ry:n kanssa. Päämääränä on uusi vesiluontotietoa hyödyntävä malli kestävään vesistömatkailuun ja sen yhdistäminen keskeiseksi osaksi Järviluontokeskuksen toimintaa. Kannattaa siis seurata projektin etenemistä!

Matti Pollari, Projektipäällikkö

Ekokumppanit Oy

www.lakenaturecenter.fi

Jarviluontokeskus

”Aleksi Vuolan vahva ja omaperäinen Järviluontokeskus-visio ”THE Ǿ” palkittiin TTY:n arkkitehtuuri-ideakilpailun parhaana keväällä 2017.”

Muuta aiheesta