Valikko Sulje

Herätys, nukkuvat ojitusyhteisöt!

Ojitusten historia

Peltojen peruskuivatus on osa tärkeää ketjua suomalaisessa ruuan tuotannossa. Suomen pellot on peruskuivatettu kertaalleen pääasiassa 1940-1970 -luvuilla. Ojitusten yhteydessä on muodostettu ojitusyhtiöitä, joita nykyään kutsutaan vesilain mukaan ojitusyhteisöiksi. Ojitusyhteisöille on muodostettu ojitushankkeen aikana paperinen kansio, joka sisältää hankkeen asiakirjat. Nämä asiakirjat ovat edelleenkin lainvoimaisia. Ne velvoittavat sekä antavat oikeuden ojitusyhteisön jäsenille ylläpitää ja kunnostaa hallitsemiaan ojia. Kansiot sisältävät mm. yhtiösopimuksen, josta selviää yhteisöön kuuluvat kiinteistöt sekä hyötyaluekartat, joissa on merkitty kaivetut ojat ja hyötyalueet. Muita tärkeitä ja kunnostuksen pohjana käytettäviä asiakirjoja kansiossa ovat esim. pituus- ja poikkileikkaukset, suunnitelma sekä kustannusosittelut.  

Kuvassa oja peltojen välissä.
Kuva: Pixabay

Ojitushankkeiden valmistuttua asiakirjat on luovutettu useana kappaleena ojitusyhteisöiden omille jäsenille. Alkuperäiset asiakirjat on sälytetty myös valtiolla koska valtio on ollut aikoinaan suunnitelmien taustalla. Hankkeiden kansiot ovat säilytyksessä ELY-keskusten arkistoissa, joista niitä voi kysellä. Vuosien saatossa sekä sukupolvien vaihdosten jälkeen, monelle hyötyalueen kiinteistölle tulee yllätyksenä tieto siitä, että ne kuuluvat ojitusyhteisöön.  

Alkuperäiset kartat voivat olla kadoksissa, mutta onneksi ELY-keskuksissa on niistä varmuuskopiot. Kuvassa vanhoja karttoja.
Alkuperäiset kartat voivat olla kadoksissa, mutta onneksi ELY-keskuksissa on niistä varmuuskopiot. Kuva: Pixabay.

Ojituksella tehoa viljelyyn

Ojitusten kunnostukset lähtevät liikkeelle yleensä siitä, että vesi ei liiku kunnolla tai pelto on märkä. Tehokas kuivatus takaa tehokkaan viljelyn ja pellon hyödyntämisen. Kun hyötyalueella oleva maanomistaja huomaa ongelman, aloitetaan ”nukkuvan” ojitusyhteisön herättäminen.  

ELY-keskus ja karttapalvelu auttavat ojitusyhteisöä

Nukkuvan ojitusyhteisön tietoja voi kysyä ELY-keskuksesta. Tällä hetkellä ELY-keskuksissa on alkanut valtava digitointityö, jossa ojitushankkeiden asiakirjoja skannataan ja digitoidaan sekä samalla ojitusyhteisöiden sijainnit lisätään digitaalisiin karttapalveluihin. Yksitäinen maanomistaja voi aloittaa ojitusyhteisön metsästämisen ja herättämisen karttatarkastelulla. Kartan paikan tai ojan nimellä voi kysyä ELY-keskuksesta onko alueella vanha ojitusyhteisö.  

Hämeen ELY-keskus auttaa ojitusyhteisöjä avoimella karttapalvelulla.
Hämeen ELY-keskus auttaa ojitusyhteisöjä avoimella karttapalvelulla. Kuva: Teea Niskanen.

Hämeen ELY-keskuksessa on olemassa jo avoin karttapalvelu, johon on digitoitu ojitusyhteisöjen sijainteja. Kartasta puuttuu vielä paljon ojitusyhteisöitä, mutta sitä päivitetään koko ajan. Hyvä vinkki ojitusyhtiön löytämiseen on Maanmittauslaitoksen karttapaikka palvelu. Palvelussa pystyy lisäämään pisteen kartalle ja lähettämään tämän pisteen linkkinä sähköpostissa asiantuntijalla ja näin päästään tarkastelemaan karttaa oikealta kohdalta.  

Lue lisää:

Maanmittauslaitoksen karttapaikka 

Hämeen ELY-keskukseen peruskuivatushankkeet ja asiakirjat 

Silta- ja aukkolausunnot sekä kuivatussuunnitelmat Pirkanmaalla 

Kirjoittaja: 

Vesitalousasiantuntija Teea Niskanen, Kainuun ELY-keskus 

Muuta aiheesta